17 Mart 2008 Pazartesi

BÖĞÜRTLENLİ KEDİDİLİ PASTA





Merhabalar,


Yoğun bir haftasonundan sonra yeni bir haftaya başladık. Haftasonum annemim arkadaşlarının gelecek olmasından dolayı oldukça yoğun geçti.


Her zaman hamur işi ağırlıklı hazırlıklar yapsakta bu sefer değişiklik yapıp yemek sunmayı uygun gördük. Menümüzde Mercimek çorbası, Z.yağlı Barbunya, Kaşarlı Tavuk Pirzola sarma, Garnitürlü Pilav, Patates Kroket ve bol mısırlı yeşillikli salatamız vardı. Tatlı olarak az sonra size sunacağım, tarifini Ufuk Hanım'ın (http://www.ufukmutfakta.blogspot.com/) blogundan aldığım ve ilk görüşte iştahımı kabartan Böğürtlenli Kedidili Pasta'yı yaptım( Ufuk Hanım'ın tarifi Frambuazlı idi fakat ben Böğürtlen kullanmayı tercih ettim). Annem ve arkadaşları pastanın görünüşüne, yedikten sonrada tadına bayıldılar. Gerçekten çok hafif tam bir bahar-yaz pastası oldu.



Tarife geçmemiz gerekir ise;



BÖĞÜRTLENLİ KEDİDİLİ PASTA
*36 adet kedidili (Bu ölçü 24 cm çapındaki kelepçeli kalıp için. Kalıbınızın büyüklüğüne göre adet değişebilir )

*1 lt süt

*4 adet orta boy yumurta sarısı

*1 su bardağı toz şeker

*2 çorba kaşığı un

*2 çorba kaşığı mısır nişastası

*1 paket vanilya

*50 gr margarin

*1 su bardağı kadar dondurulmış böğürtlen ( üstünü süslemek için ayrıca lazım )

*1 paket sade krem şanti

*1 su bardağı süt ( krem şanti için )

*1 kase süt ( kedidillerini ıslatmak için)



Hazırlanışı;


İşe kremayı hazırlamakla başlıyoruz. Yumurta sarıları ile şekeri iyice karıştırdıktan sonra süt, un, nişasta ve vanilyayı da ekleyerek devamlı karıştırıyoruz. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz. Krem şantiyi bir su bardağı süt ile çırpıp daha sonra kullanılmak üzere soğutuyoruz.


Kremamız muhallebi kıvamına gelince içine margarini ekleyip mikserle beş dakika kadar çırpıyoruz. Muhallebiyi bir kenara soğumaya bırakıyoruz, arada bir mikserle tekrar çırpalım.


Kedidillerini kalıbımızın yüksekliğine uygun olarak uçlarından yaklaşık 1,5 parmak kadar keserek ve her birini süte hafifçe batırıp kalıbımızın yan çeperlerine dikey olarak yerleştiriyoruz. Bu yerleştirme ile ilgili çektiğim fotoğrafı örnek alabilirsiniz. Benim kalıbımda problem olduğu için ben pastamı servis edeceğim tabağıma kelepçeli kalıbın sadece çemberini kullandım. Bu şekildede herhangi bir dağılma vb. durum olmuyor.

Kestiğimiz kedidillerini ve yeteri kadar olan bir kaç kedidilini yine süte batırarak, kalıbın taban kısmına boşluk kalmayacak şekilde yerleştiriyoruz.


Kremayı bir kez daha mikserle çırpıp, yarısını tabana döşediğimiz kedidillerinin üstüne döküyoruz. Dondurulmuş Böğürtlenleri pastamızı yapmadan önce çözülmeleri için mutlaka dışarı çıkartıyoruz. Çözdürdükten sonra, sularının süzdürdüğümüz böğürtlenleri kremanın üstüne dizerek, üstüne ince bir tabaka krem şanti ile kaplıyoruz.


Krem şantinin üzerine yine süt ile ıslattığımız kedi dilleri ile kaplıyoruz. Kalan tüm kremayı üstüne döküyüruz. Artan krem şantiyide yine kremanın üstüne düzgünce sürüyoruz. Ben tariften gördüğüm kadarıyla kenarlarını hindistan cevizi ile süsledim. Artan böğürtlenleride pastanın ortasına yerleştirip, üstlerine parlamaları için hafifçe süzme bal sürerek dekore ettim. Kalıplı hali ile pastamızı buzdolabında bir gece bekletiyoruz. Kalıptan dikkatlice çıkartıyoruz, kedidilleri hiçbir şekilde düşmüyor sabit kalıyor. Daha hoş bir görüntü için kurdele ile bağlayabilirsiniz.








Hiç yorum yok: